Boeken

Psychosomatiek

De psychosomatische fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van spannings- of stressgerelateerde klachten, onverklaarbare pijn en vermoeidheid. Dit worden ook wel psychosomatische klachten genoemd. De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is aanvankelijk niet zo duidelijk. De lichamelijke signalen worden dikwijls eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. De klachten nemen na verloop van tijd toe en medisch onderzoek levert niet veel op. Een duidelijk medische diagnose is vaak niet te stellen wat jou een gevoel van onbegrip kan geven.


Mogelijke psychosomatische klachten zijn:

-     extreme vermoeidheid

-     niet kunnen ontspannen

-     druk op de borst of hartkloppingen

-     chronische pijnklachten

-     onverklaarde spier- en gewrichtspijn

-     benauwdheid, moeite met ademhalen

-     slecht of juist heel veel slapen

-     angstig en onzeker zijn

-     lusteloos, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn

-     concentratieproblemen

-     somber zijn en veel piekeren

Kortom….je bent uit balans.


De psychosomatische fysiotherapeut begeleidt in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Afhankelijk van jouw hulpvraag, een intakegesprek en een onderzoek, worden samen met jou doelen van de behandeling bepaald en een therapieplan opgesteld. Je leert hoe jouw lichaam werkt en hoe je daar zelf invloed op hebt. Je leert jouw lijf te begrijpen en de therapeut helpt je bij het ontwikkelen en toepassen van een gezonde leefstijl.


Het doel van de behandeling is bijvoorbeeld:

-     veranderen van de factoren die de klacht in stand houden

-     toepassen van ontspanningsvaardigheden

-     verbeteren van ademhaling of adempatroon

-     verhogen van je algehele belastbaarheid

-     aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.


Behandeling bij chronische pijnklachten

Veel mensen lijden aan langdurige pijn. Je kunt van chronische pijn spreken wanneer je al langer dan een half jaar bijna dagelijks pijn ervaart. Bij chronische pijn kun je bijvoorbeeld denken aan nek- en schouderproblemen, fibromyalgie, whiplash, prikkelbaardarmsyndroom, bekkenpijn, reuma en andere chronische aandoeningen.


Fysiotherapie kan chronische pijn verlichten door samen met je te werken aan een betere conditie en meer lenigheid, en je te leren beter en meer ontspannen te bewegen. Dat helpt! Helaas blijven er vaak ook restklachten. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een methode die mensen met chronische pijnklachten kan helpen. Het is een methode die inzicht geeft in wat chronische pijn nou precies is en hoe je hier mee om kan gaan. In deze methode leer je pijn en ander ongemak beter te accepteren zodat je meer vrijheid en ruimte krijgt om te doen wat je in jouw leven echt waardevol vindt.  Patiënten kunnen toegang krijgen tot een afgeschermde patiënten zelfhulpsite www.actbijpijn.nl .

Voor een bezoek aan de psychosomatisch fysiotherapeut heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. De behandelingen worden grotendeels vergoed vanuit de aanvullende verzekering en valt niet onder het eigen risico. Hoeveel behandelingen je vergoedt krijgt is afhankelijk van de verzekeringsvoorwaarden. Raadpleeg hiervoor jouw polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekering.

(placeholder)

Neem direct

contact op...

(placeholder)

Neem direct

contact op...